|

13 Lectii pe care le-am invatat in 5+ ani de freelancing

De peste 5 ani lucrez ca freelancer full-time, cu o pauza de un an când am lucrat pentru Agency Boon, dar am avut și proiectele mele. Am adunat aici câteva lecții pe care le-am învățat hard way de-alungul anilor și pe care mi-aș fi dorit să le știu de la început:

  1. Angajat sau freelancer? Dacă trebuie să lucrezi după program propriu, freelancing e varianta potrivită. Pentru mine freelancing-ul s-a potrivit cu rolul de mamă. Dacă vrei să înveți mai repede, să ai expunere la multe proiecte și să ai suport din partea colegilor, rolul de angajat e cel mai potrivit. Fără bătăi de cap cu clienți, vânzări, networking. Doar desgin / development la foc continuu.
  2. PFA sau SRL? Aici un contabil de poate ajuta să găsești răspunsul potrivit. Pe mine mă avantajează SRL, iar contabilul mă ajută să lucrez fără griji.
  3. Lucrează cu contract în care să previi și cele mai nepăcute situații. Se întâmplă, din păcate, chiar și când lucrăm cu recomandări.
  4. WordPress – Ce temă folosesc? Alege o temă stabilă (maxim 2) care are suport bun și se mișcă repede și învaț-o bine. Plus un builder gratuit (Elementor). Am căutat ani de zile o temă bună: să fie stabilă, să se miște repede, să aibă design modern. M-am oprit la Astra, nu pentru că ar fi perfectă, ci pentru că e stabilă, se mișcă repede și se pot face multe din cod, au suport bun, pot face site-uri nelimitate cu o licentă Agency.
  5. Site-ul tău de portofoliu să fie simplu așa încât să poți îmbunătăți designul o dată la 2 ani, sau chiar anual, pe măsură ce te dezvolți.
  6. Scrie un proces pentru orice faci mai mult de o singură dată: proces de discovery, proces de design, proces de development, proces de lansare. Asta am învățat lucrând în agenție și am implementat în orice fac. Doar cu un proces bun putem lucra eficient.
  7. Organizeză proiectele cu liste în Trello. Poate fi accesat și de client și poate vedea exact ce mai e de făcut.
  8. Nu sta pe o eroare mai mult de jumătate de oră, maxim o oră de căutari încercări. Apoi ia pauză, schimbă camera, uită-te în depărtare sau vorbește cu cineva sau las-o să se odihnească peste noapte. Cu cap limpede, în cele mai multe cazuri vei găsi soluția.
  9. Nu intra în vârtejul (iadul!) cursurilor video. Un curs e suficient până înțelegi cum stă treaba ca să poți începe pune întrebări. Procesul de învățare înseamnă practică zilnică (scris cod sau design), pe cont propriu.
  10. Învață prin reverse engineering și copy-work: ia un site care îți place și re-construiește-l fixel perfect (fără Inspect element!) punându-ți întrebări.
  11. Practică zilnic, cel puțin 1 oră timp de 3 luni un skill nou, ca să poți vedea rezultate
  12. Caută un web designer / o agenție pe care îi admiri și învață de la ei: din ce scrie, din proiectele pe care le expune. Învață din modul lor de gândire
  13. Productivitate: păstrează același program, același loc de lucru în majoritatea timpului. Pozele cu lucrul de pe plajă sau din grădină or fi adevărate dar nu pentru web design sau development când avem nevoie de ce puțin 2 monitoare, din care unul să fie mare.

 

Similar Posts