|

7 Ani de Web Design. Partea 1: Primele proiecte, dileme, pași către un business profitabil

Sărbătoresc la începutul acestui an 7 ani de web design. Un traseu sinuos, ani de căutări și foarte multă muncă. Un drum lung de la muzicolog la web designer și de la angajat (la stat) la liber profesionist.

Background

Am absolvit facultatea teoretică din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, secția muzicologie și pian secundar (2005), mi-am luat doctoratul în noiembrie 2013.

Timp de 15 ani după absolvire am lucrat în editura universității pe care am absolvit-o ca one-man-show, în care am făcut de toate pentru aproximativ 15 ani: organizare de evenimente, DTP cărți, tipar digital, coperți de cărți, afișe. Am lucrat direct cu autorii și am fost implicată în publicarea a 150-200 de cărți. Am iubit cărțile și m-am bucurat de fiecare lansare nouă.

Aici mi-am dezvoltat atenția la detalii, rezistența pe termen lung, creativitatea, organizarea, determinarea.

Ultimul autor pentru care am lucrat a fost… subsemnata – Universul ludic în creația Feliciei Donceanu, monografie care a avut la bază lucrarea de doctorat.

Ultimul proiect la care am lucrat a fost adăugarea cărților la care lucrasem în noul site al editurii. Așa am făcut cunoștință cu dasboard-ul WordPress.

Primele proiecte

Am lucrat la început pentru muzicieni, prieteni apropiați și recomandările prietenilor. Am lucrat gratuit pentru a-mi face un mic portofoliu până am avut curaj să cer bani pe munca mea și să îmi fac propria firmă.

Am făcut cursuri de web design (HTML, CSS, PHP), dar proiectele le-am lucrat în WordPress, cu teme.

Am participat la numeroase evenimente, la WordPress Meetup și mi-am făcut o rețea de recomandări relativ repede. Oportunitățile au început să apară. Am lucrat diverse site-uri mici de prezentare pentru soloprenori. După un an și ceva, la site-ul unui festival pentru elevi muzicieni.

Freelancing vs angajat

Am ales să lucrez ca freelancer pentru că aveam nevoie de flexibilitate pentru a asigura transportul fiicei mele pentru școală și alte activități. Pe cont propriu, progresul a fost greoi și business-ul nu a fost profitabil pentru mult timp. Îmi plăcea ce făceam, dar nu reușeam să îmi fac un sistem de lucru pentru că fiecare proiect era diferit.

Colaborarea cu Agency Boon pentru un an și 3 luni (remote) m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă proces de lucru și care sunt ingredientele unui business profitabil. În acest an am avut expunere la foarte multe proiecte și tool-uri și am lucrat în echipă ca web developer (implementare design în WordPress).

După această colaborare, am avut mult timp convingerea – falsă – că pot fi profesionist doar în calitate de angajat. Credeam eu că doar așa am expunere la multe proiecte și mă pot dezvolta fără să îmi bat capul cu project management și cu vânzări. Mi-a trebuit ceva timp să înțeleg că mă dezvolt în oricare direcție aș lua-o: ca angajat îmi dezvolt skill-urile tehnice, ca freelancer îmi dezvolt și alte abilități din lucrul direct cu clienții. Important este să nu stau pe loc și să lucrez la proiecte, pentru că perfecționearea înseamnă lucru practic. Mi-am continuat activitatea ca freelancer, cu proiecte din ce în ce mai mari.

Web Designer sau Web Developer?

Pentru mult timp am crezut că sunt mai mult tehnică decât creativă, iar designul este pentru artiști. După rolul de web developer din agenție, am plecat ca să lucrez doar cu cod (HTML, CSS, JS). Am făcut un Web Development Coding Bootcamp intensiv online de 3 luni, în care am avut expunere la multe proiecte custom code, dar cel mai confortabil m-am simțit la 2 proiecte pentru care am făcut… designul. După terminarea cursurilor mi-am pus deoparte 3 luni pentru a exersa doar cod pe diverse proiecte. Am lucrat la un proiect ca front-end developer (partea de HTML & CSS) dintr-un proiect mare de Shopify și mi-am dat seama că nu îmi place să fac asta tot timpul. După această experiență, m-am hotărât să pun deoparte alte 3 luni doar pentru design.

Web developer creativ sau designer cu o minte structurată?

Când creez designul unui site, am o mare satisfacție. Dar și când implementez designul sau când rezolv niste bug-uri mă simt bine. Oare în ce direcție să mă dezvolt? 2 Cursuri m-au ajutat să înțeleg că le pot face pe amândouă:

Am înțeles designul nu înseamnă artă, ci soluții de business. Crearea unui site nu este doar inspirație, ci o o serie de reguli și un proces de lucru organizat prin care pot crea aplicații atractive cu o minte structurată. (Am mai scris despre aceste 2 cursuri într-un alt articol, Ești developer și vrei să înveți design?)

Pe lângă principii foarte clare de UI Design, am învățat de la Erik Kennedy care este secretul pentru perfecționarea designului: copy-work. Este o metodă folosită de mulți artiști, dar nu mi-a trecut până acum prin cap să o aplic. Re-construind un site în Figma – doar din ochi, fără inspect element – mi-am pus întrebări și descopăr secretele din spatele unui design bun.

După aceste cursuri și câteva exerciții copy-work, stilul meu de lucru s-a îmbunătățit foarte mult, de la amator la profesionist. Am acceptat că sunt half designer, half developer. 

Un business profitabil

Poți avea un business profitabil și să și te dezvolți în același timp? Adică, cu fiecare proiect să crești, nu să repeți un site de portofoliu și nici să vinzi un demo. Cine lucrează în domeniu știe că e foarte lung drumul către eficiență și profitabilitate:

  • Pe de-o parte, lucrul direct cu clienții, într-un domeniu creativ e provocator;
  • Pe de altă parte, tehnologia e în continuă schimbare, și nu poți rămâne în urmă;
  • Sindromul impostorului și perfecționismul propriu e dușmanul profitabilității;
  • Time management-ul e vital într-un proces de lucru complex cum este lucrul la un site.

Cum poți pendula cu toate și să ieși pe plus? Cum poți dezvolta un proces de lucru eficient și să ai o viață echilibrată? De unul singur nu poți să înveți și nici citind urmărind articole sau video-uri pe youtube. Anul trecut (în 2022) am investit în Profitable Project Plan – un curs foarte practic de Jennifer Bourn care oferă un proces clar de lucru prin materiale scrise și video, Q&A sessions săptămânale pe Zoom și interacțiuni de foarte bună calitate într-un grup de Facebook. Partea foarte bună este că odată cursul plătit pe un an, se păstrează accesul la grup și întâlnirile săptămânale pentru totdeauna. Un asemenea ecosistem înseamnă foarte mult pentru un freelancer, pentru că învăț practic de la alți colegi cum rezolvă anumite probleme inerente cu clienții sau anumite blocaje tehnice.

Concluzii la partea 1

Când mi-am schimbat cariera și am început să învăț și să lucrez primele proiecte de web design, nu mi-am imaginat cât de greu va fi acest drum. Dar uitându-mă în urmă, toate experiențele prin care am trecut m-au dezvoltat ca om și îmi place unde am ajuns. Am avut și am multe limite, mi le-am depășit, sunt într-un progres continuu și îmi place ce fac.

Am lucrat la peste 150 de site-uri în diverse roluri: project manager, web designer, front-end developer, web developer. Cea mai mare satisfacție profesională după 7 ani de web design am avut-o la finalul anului trecut, când am lansat noul site al Universității Naționale de Muzică, instituția în care am învățat și lucrat o mare parte din viața mea.

 

 

 

Similar Posts