7 Ani de web design. Partea 2: Lecții învățate de dat mai departe
În cei 7 ani de web design ca nouă carieră am învățat extrem de multe lucruri care m-au transformat ca om. Adun aici o listă cu ce aș face altfel dacă aș începe din nou același drum
Cum îmi găsesc propriul drum?
Lucrând proiecte în real-life, interacționând cu colegi și clienți, comparând permanent doar progresul personal, măsurând succesul în primul rând după satisfacție și sănătatea mentală, apoi după bani.
Eperiența dă încredere. Încrederea aduce clienți și poți cere din ce în ce mai mulți bani. Fake-it until you make it nu a mers la mine.
Cum învăț web design?
- Creează mai mult decât consumă. Cititul articolelor sau al cărților și uitatul la tutoriale youtube nu ajută cu nimic. Ba chiar creează o stare de disperarare că ești departe de a fi ca cel pe care îl admiri. Nici cursurile gen Udemy de tip „monkey see, monkey do” pentru că procesul de învățare este incomplet.
- Copy-work: ia orice design simplu și dezvoltă un site asemănător – local – fără să te uiți cu inspector element.
- Urmărește stilul a 1-2 mentori pe care îi admiri. Deconstruiște site-urile pe care le urmărești: fonturi, culori, proporții, imagini, patterns.
- Creează propriul site de multe ori. Este cel mai greu proiect, dar doar așa poți înțelege clientul
- practică design to code: Frontendmentor.io este o resursă foarte bună cu mini-proiecte de implementat în HTML & JS.
- Învață pe altcineva ceea ce înveți tu sau fă tutoriale scrise / video. Este cel mai eficient mod de internalizare a informațiilor, punând întrebări.
Freelancer sau angajat?
Dezvoltă-ți portofoliul întâi prin proiecte de freelancing și proiecte personale. Apoi dezvoltăți relații care să te ajute să îți găsești un job pentru că într-o echipă progresul este mult mai rapid decât de unul singur. Cât ești angajat, păstrează timp pentru cate un proiect personal ca să păstrezi contactul cu clientul și să îți dezvolți o bază de clienți.
WordPress sau HTML/CSS sau Webflow?
- HTML/CSS e baza de la care pornesc toate. 3 luni de practică pe mici proiecte (nu teorie!) sunt suficiente pentru o bază. Nu poți fi profitabil doar cu HTML/CSS în 2023 pe cont propriu, iar într-o echipă e cel mai prost plătit job. E primul pas util, dar nu e suficient.
- Webflow e util pentru visual-developers. Folosește un framework visual pentru HTML/CSS + CMS. Am lucrat cam jumătate de an, încercând să dezvolt design customizat cu temă proprie, dar mi-am dat seama că nu e eficient ca timp. Eu nu am găsiți clienți în jumătatea de an pe care mi-am acordat-o și m-am întors la WordPress unde aveam clienți. Mi-a plăcut foarte mult pentru că focusul e doar pe design, într-un singur framework – fără dureri de cap.
- WordPress e util pentru business. Dar nu pentru învățat cod și nici design. E foarte greu să te orientezi în ecosistemul de teme și pluginuri. Cum îți alegi o temă stabilă, modernă, care se încarcă ușor și e și cerută în piață? Asta e partea care îmi displace cel mai mult – că totul se învârte în jurul temelor, builderelor, pluginurilor. E amețitor până îți găsești propriul drum.
Unde găsesc inspirație pentru site-uri?
- Demo-urile de la teme nu sunt o sursă bună de inspirație. Sunt fake, departe de realitate.
- Behance, Dribble, Awwards sunt ceva mai aproape de realitate, dar tot departe – cel puțin pentru început.
- Cele mai eficiente surse de inspirație sunt portofoliile unor agenții sau designeri a căror stil îl apreciez.
Web designeri care mă inspiră
Cursuri care m-au ajutat și le recomand
- Laura Elizabeth: Design Fundamentals
- Eric Kennedy: LearnUIDesign
- Vako Shvili: Completly Web Design from Figma to WEbflow to Freelancing (Udemy)
- Webflow University
- Web Design by Flux Academy
Merită să învestesc într-un bootcamp? Depinde de context. Pentru mine a fost experiență utilă care m-a forțat la maximum să progresez. Dar 3 luni nu sunt suficiente pentru a dezvolta încrederea ca să atragi atenția unui angajator. Din seria cu care am participat, cei care au atras atenția angajatorilor (= s-au angajat la companii de top imediat, sau în 3 luni) au fost cei care absolviseră deja Computer Science.
Tool-uri cu care lucrez
- Figma pentru prototyping, editare foto rapidă, colecție și editare svg icons.
- Photoshop
- Teme WordPress: Astra, Kadence, Flatsome
- Builder: Elementor, UX Builder (Flatsome) și Gutenberg
- Visual Studio Code – code editor.
Alte lecții extrem de utile
- Obișnuiește-te cu imperfecțiunea și cu critica
- Back-up înainte de orice modificare
- Găsește suport, dezvoltă relații, nu sta doar între patru pereți
- Alege clienți alături de care te simți bine și poți fi creativ DAR nu numai. Alege clienți care cu business-uri din ce în ce mai mari, care au experiență cu site-uri și au nevoie de mentenanță.
- Dezvoltă un proiect propriu și acordă-ți timp în calendar pentru a-l dezvolta pe termen lung.
- Dezvoltă-ți un sistem propriu de productivitate.
- Documentează cât mai mult din ce faci, cu screenshots.
- Sănătatea e prioritară – mentală și fizică!