7 Mituri despre WordPress
WordPress e cea mai utilizată platformă și cel mai folosit CMS, dar de multe ori creează așteptări false. Prin mesaje de marketing care pun în evidență doar o parte de adevăr, sau din lipsă de experiență.
1. WordPress e gratuit. Gratuită e aplicația, sunt nenumărate teme și pluginuri gratuite. Dar realitatea e că nu poți face gratuit un site care să reprezinte un business…. decât dacă plătești cu timpul pentru a învăța să faci un site profesionist.
2. Cu WordPress faci un site repede – 5 minute instalarea și gata! E adevărat că instalarea e simplă, dar de la simpla instalare și până la un site de prezentare profesionist e cale lungă. Chiar și cu un Demo al unei teme cunoscute durează câteva ore bune să faci un site, pentru că sunt foarte multe detalii de luat în calcul.
3. WordPress e simplu de folosit, te descurci și singur. WordPress e gândit prietenos pentru utilizatori fără experiență tehnică – dacă nu au așteptări mari de la un site. Ca structură, WordPress e foarte complicat, atât pentru setarea temelor, cât și pe partea de cod, pentru că nu are reguli stricte, și fiecare temă / plugin vine cu propriul stil. Da, WordPress e simplu de folosit, cât să te obșnuiești cu un site și să îți dai seama că ai nevoie de un developer profesionist…
4. Site-urile WordPress se încarcă greu. Asta e adevărat pentru multe site-uri WordPress, construite cu teme de pe Themeforest și cu zeci de pluginuri. Principiul este acesta: cu cât este mai ușor de folosit pentru persoane ne-tehnice, cu atât va fi mai încărcat ca să ofere la îndemână toate feature-urile all-in-one. Sunt câteva teme „ușoare” (Astra, OceanWP, GeneratePress, Genesis) și câteva buildere care nu încarcă inutil (Oxigen Builder, Elementor, Beaver Builder). De asemenea, temele custom sunt recomandate pentru o viteză optimă, dar este mai costisitoare dezvoltarea lor.
5. Site-urile WordPress nu sunt securizate… E valabil în mod special pentru site-urile lăsate neupdatate mult timp (WordPress, teme, pluginuri), pentru hosturi ieftine, formulare nesecurizate sau teme / pluginuri luate din locuri dubioase (nules). Este adevărat că față de alte platforme (cload based Webflow, Squarespace, Wix, WordPress.com), WordPress (self-hosted) cere o atenție sporită la update-uri. Dar avantajele pe care le are cu un ecosistem dezvoltat, îl fac să nu aibă încă concurență.
6. WordPress e folosit doar pentru bloguri. E adevărat că WordPress a fost cunoscut la început ca o platformă de blogging. Dar în prezent, după 15+ ani de dezvoltare, este un ecosistem dezvoltat pentru site-uri de toate felurile și toate dimensiunile (news, de prezentare, WooCommerce, eLearning, booking, aplicații mobile etc).
7. WordPress e folosit pentru site-uri mici. Avantajul major al WordPress-ului e scalabilitatea. Poate fi început cu o pagină și poate fi dezvoltat cu zeci de pagini / postări și trafic pe măsură – cu condiția ca să aibă o infrastrustură potrivită pentru resursele de care are nevoie.
WordPress nu e perfect și nu e pentru toată lumea. E un soft dezvoltat gratuit care a dezvoltat un ecosistem uriaș de-a lungul anilor și are și plusuri și minusuri. Important e să alegem din el părțile care ne avantajează pentru dezvoltarea business-ului.