11 Cărți despre productivitate care m-au ajutat să-mi organizez timpul

Una dintre temele care mă preocupă de mult timp este productivitatea: cum să lucrez cât mai eficient, cum să mă organizez în toate aspectele vieții, așa încât să obțin cât mai multe rezultate într-un timp cât mai scurt. Deschid aici o listă cu cele care m-au influențat cel mai mult

1 & 2. Laura Vanderkam: I Know How She Does It & Off The Clock

Laura Vanderkam este primul model care m-a inspirat pe tema productivității. Ca mamă a 5 (cinci!) copii, mă uimește întotdeauna câte poate să facă. De la ea am învățat 2 lucruri:

  • să îmi urmăresc timpul, pe ore, pentru a vedea care e situația. De la această simplă rutină pleacă organizarea și strategia.
  • să adopt un nou mindset – timpul este elastic, suficient pentru ce avem de făcut – în loc să pun presiune că sunt întodeauna în urmă față de ce e de făcut.

3. David Allen: Getting things done

Cartea lui David Allen este Biblia productivității. Metoda GTD este un sistem complex din care am găsit idei în toate celelalte cărți pe care le-am citit. Redau mai jos câteva idei pe care le port cu mine mereu. Am scris un articol despre această carte aici.

  • Externalizează totul din creier,
  • Ai grijă ce promiți,
  • Închide loop-urile din creier,
  • Fiecare DA e în același timp un NU. Sau altfel spus: La ce spun NU atunci când spun DA?

4. Mell Robins: Regula de 5 secunde pentru a te urni din loc.

5,4,3,2,1 START. Nimic mai simplu. Numărând, creierul nu mai are timp să negocieze. Metoda este eficientă când pasul următor e clar. Am scris mai multe despre această metodă aici.

5. Bullet Journal de Ryder Carroll

Ryder Carroll a fost web designer la un moment dat, de aceea am rezonat foarte mult cu aceată modul lui de a gândi. Bullet Journal este un sistem de organizare a vieții offline – în caiet – adaptat fiecăruia în parte. Procesul implică înregistrarea activităților, planificarea și evaluarea. De aici am învățat deprinderea de a planifica săptămânal, lunar, anual și de a evalua scris rezultatele.

6 & 7. David Kadavy: Mind Management not Time Management & The Heart to Start

Pe David Kadavy l-am descoperit tot ca web designer, iar cărțile lui m-au cucerit prin experiența de viață pe care am descoperit-o în spatele sistemului de productivitate. Citind cărțile lui am înțeles câteva idei care îmi lipseau

  • productivitate înseamnă managemenul emoțiilor,
  • nu poți perfecționa dacă nu începi,
  • fii perseverent pe termen lung pentru a vedea rezultate.

Citind cărțile lui am început un blog secret în limba engleză pe care am scris zilnic timp de o lună. Văzând beneficiile scrisului zilnic, am continuat să scriu aici în română și apoi pe site-ul meu în limba engleză. Sistemul lui de productivitate mi s-a părut foarte întortocheat și prea greu de adaptat stilului meu, dar ambele cărți sunt foarte utile pentru creativi.

8. Erik Qualman: The Focus Project

La Erik Qualman mi-a plăcut idee a de a experimenta timp de un an, cu focus în fiecare lună pe alt aspect al vieții. Ideea de experiment-proiect am mai citit-o și la Gretchin Rubin, The Happiness Project. Am aplicat și eu ideea de experiment pe o perioadă mai scurtă de câte 3 luni și am ajuns la concluzia că este ideea de a ne organiza viața cu focus pe un anumit aspect al vieții timp de 3 luni are rezultate mai bune decât pe 1 an.

Cartea în sine este scrisă la repezeală (a doua parte, în special) și nu are prea multă substanță. Dar mi-a plăcut să o citesc pentru perspectiva nouă de viață și mai ales să aflu cum autorul găsește echilibru între business și familie.

Our goal isn’t perfection, our goal is progress.

Open your calendar and schedule time, just to dream (Richard Branson)

9. Nir Eyal: Indistractable

O altă perspectivă asupra productivității a unui om de business foarte ocupat. Ideea generală a cărți este să găsești

  • declanșatorii care provocă discomfortul psihologic și
  • motivația care e motorul productivității.

Autorul nu recomandă o viață izolată fără telefoane, mesaje, social media, ci un sistem care să dezvolte insule de atenție focusată de-a lungul zilei.

10. Robert Maurer, Phd: One Small Step Can Change Your Life

De la Robert Maurer am luat o idee simplă, genială, denumită Metoda Kaizen: orice poate fi realizat în pași minusculi – cu strategie pe termen lung – astfel încât creierul să nu opună rezistență. Procrastinarea e de fapt modul de apărare a creierului în fața unui pas mare și dificil.

11. George Kao: Joyful Productivity

La George Kao am descoperit piesa care îmi lispea: productivitatea înseamnă un sistem de rutine. Iar cartea prezintă amănunțit sistemul lui de rutine, și am rezonat în mare parte. George Kao e un exemplu de persevernță și rezultate care m-a cucerit.

Sistemul său se reduce la aceste rânduri:

If only you had enough time 

… being joyfully focused

…taking doable steps

…on projects that matter

…you can accomplish anything you want!

Cu această carte a lui George Kao am simțit că e cazul să mă opresc din a căuta soluțiile altora pentru că știu tot ce am nevoie ca să îmi dezvolt propriul sistem de productivitate.

Despre lecțiile pe care le învăț și le aplic pentru a fi mai productivă, scriu în seria Jurnal de productivitate.

 

Similar Posts