Cum alegi o tema buna pentru un site WordPress (II)

In primul articol de pe acest blog enumeram acum câțiva ani 7 lucruri de care e bine să ții cont ca să alegi o temă bună pentru un site creat cu WordPress. După aproape 5 ani de lucru full-time cu WordPress (peste 100 proiecte de la 0 cu clienți direcți și alte 100+ proiecte lucrate în agenție sau alte colaborări), am testat și am interacționat cu foarte multe teme, iar perspectiva s-a schimbat. Voi dezvolta răspunsurile pentru un antreprenor/blogger care vrea să își facă singur site și pentru un freelancer/agenție care vrea să facă un profit din crearea de site-uri.

1.Cum alegi o temă WordPress dacă ești simplu utilizator / antreprenor / blogger?

Dacă ai abilități tehnice și îți place să te gospodărești singur testând o idee de business sau să îți pui ideile pe un  blog, mai bine mergi pe varianta templated-hosting de la WordPress.com sau Squarespace.com cu plata anuală. Nu mai ai griji cu setări de domeniu, update-uri, compatibilități sau întreținere, dar funcționalitățile sunt reduse. Te poți ocupa doar de design și conținut fără alte dureri de cap. Dar e bine să știi că site-ul nu poate fi transferat ușor pe un hosting propriu ca să fie dezvoltat cu funcționalități noi. Este o soluție foarte elegantă de început, până îți dai seama cum merge business-ul.

Dacă vrei totuși să mergi pe varianta unei teme WordPress pe hosting propriu, trebuie să știi că o temă simplă, ieftină, care se încarcă repede și e bună la toate nu se găsește.  Ideea că îți faci singur site-ul repede – no-coding-skills – e doar marketing.  Dacă vrei să încerci totuși, rămân valabile principiile din articolul vechi de care aminteam la început: să fie simplă, responsive, creată de un producător cu experiență care are review-uri bune. Dar nu se poate să faci un site pentru un business pe termen lung, cu o temă gratis sau câțiva dolari, cu experiență minimă de utilizator. Decât dacă îți dorești să investești timp full-time cât să devii profesionist :)

De reținut:

  • temele gratuite au opțiuni reduse, să facă upsell sau au un design învechit.
  • temele all-in-one sunt foarte încărcate de setări, se încarcă greu în browser (trebuie hosting performat + optimizata viteza de către un specialist), îți ia o săptămână să înțelegi cum funcționează pentru că fiecare temă are în spate un alt sistem de setări. 2. 2.

2. Cum alegi o temă WordPress ca freelancer / agenție?

Răspunsul nu e simplu: să fie ușor customizabilă, stabilă la update-uri, creată de un producător cu credibilitate/ experiență îndelungată în piață, să aibă suport bun, să nu aibe multe update-uri cu bug-uri, să se încarce repede, să fie compatibilă cu principalele page-buildere, dacă se poate să plătești licența anual sau one-time, nu per-site, compatibilă cu cele mai folosite pluginuri (în special de traducere, custom post, portofoliu), să nu aibă probleme de securitate, să aibă un design după trendul anului 2020, nu 2017, să poată fi schimbată dacă e nevoie cât mai simplu posibil. Există așa ceva? Nu :)

Pe piață sunt 3 tipuri de producători:

  1. ThemeForest cu all-in-one care se încarcă greu, au 1 milion de setări și pluginuri + PageBuilders buggie si greoaie și se plătesc per site. Aici intră și Divi se plătește anual. Motivul pentru care apar în toate listele, toate recomandările și multe agenții le folosesc este pentru că au marketing bun, nu pentru că sunt un produs de calitate.
  2. Theme light pentru care plătești licența anual dar implică o muncă de developer mai costisitoare ca timp: OceanWP, SiteGenerator, Astra, StudioPress. Eu la soluția asta am ajuns + un page-builder light (BeaverBuilder & Elementor).
  3. Producători mai mici, cu experiență în piață, care dezvoltă teme în stiluri diferite, adaptate pentru business-uri mici. Aici nu am testat, doar am citit recomandări.

Pentru un site de prezentare sau blog, o temă îți ușurează accesul la setările de bază: header, footer, fonts, spaces, iar designul îl face un page-builder. Toate temele au aceleași setări, depinde cât de logice sunt. Cel mai important este ca să fie stabilă, sigură în timp și să aibă setările logice care să permită un workflow eficient. 

Ca WordPress developer vezi mereu câte un defect la fiecare și unicul gând este cum să faci o temă custom care să se potrivească pentru stilul în care lucrezi și publicul țintă. Pentru detalii despre o temă custom-code, revin cu un alt articol.

Închei cu 1 pont: nu alege tema dupa DEMO, ci după site-urile live pe care le vezi.  Dacă vezi un site care îți place, click dreapta – View Page Source (se deschide codul în browser), cauti cu Ctrl+F wp-theme și găsești denumirea temei. 

 

Similar Posts