Cum faci networking ca introvert? Experiențe din care am avut rezultate
Networking-ul e un stil de viață când lucrezi pe cont propriu. Ca introvert, interacțiunea cu oamenii e obositoare și mi-a luat timp să înțeleg că nu tot ce e valabil pentru toată lumea, are rezultate și pentru mine. De-a lungul a 7 ani de activitate pe cont propriu, am fost preocupată să dezvolt relații și am adunat aici ce mi-a plăcut să fac și a adus rezultate. Când spun rezultate, numă refer numai la la colaborări pe termen lung, proiecte bune, ci la relații de calitate care m-au ajutat să cresc ca om și ca profesionist.
1. Vorbesc simplu despre ceea ce fac și fac cu pasiune – web design
Clienții de la începutul carierei de web designer au fost cei care m-au cunoscut ca muzician și au avut încredere în mine. A fost de ajuns să spun cu ce mă ocup și ce mult îmi place să fac site-uri. Pentru că seriozitatea era deja cartea mea de vizită. Așa mi-am dezvoltat ușor portofoliul.
2. Apelez la servicii oferite de oameni care au aceleași valori ca mine
Sună vag în titlu, dar iată ce vreau să zic: contabilul, terapeutul, coach-ul, stomatologul, avocatul, arhitectul etc. sunt persoane pe care le apreciez pentru ceea ce oferă și interacționez uman, fără „să vând”, atunci când apelez la serviciile lor. Din aceste interacțiuni fără presiuni au rezultat recomandări de calitate. Pentru împărtășim multe în comun, încrederea este reciprocă.
3. Grupuri de networking offline
Pentru un timp, am participat frecvent la grupuri de networking în București (More Networking, BNI, Upgrader BIZ).
- Avantaje: Mi-a fost util la începutul carierei ca să mă obișnuiesc cu prezentarea mea în noul rol de web designer. Am dezvoltat câteva relații care au rezistat un timp.
- Dezavantaje: oamenii au puține lucruri în comun dincolo de business; astfel de evenimente presupune o grămadă de timp și energie consumate, iar rezultatele au fost nesemnificative.
Poate că după mai mulți ani de experiență s-ar vedea rezultate și mi-aș găsi un grup în care să mă integrez. Dar deocamdată nu doresc să îmi dezvolt business-ul cu clienți din Romania, așa că nu am mai continuat să particip la astfel de evenimente după pandemie.
4. Grupuri mici, cu subiecte de interes
Am participat la grupuri offline și online de coaching, listening-partnership, de conversație în limba engleză, alte grupuri suport.
Avantaje: mă prezint simplu, detașat și dezvolt relații. Conversațiile sunt profunde și mă ajută să mă conectez cu oamenii.
Această metodă mi se pare cea mai eficientă pentru un web designer introvert: mă ajută să creez relații în care mă simt confortabil, recomandările vin ușor pentru că sunt cunoscută ca om.
5. Cursuri de specialitate cu interacțiuni
De-a lungul anilor am participat la multe cursuri online și 3 offline.
Avantaje: se creează o conexiune bună între participanți pentru că au în comun aceleași preocupări și pasiuni. Mi-a plăcut să mă reconectez după perioade mai lungi cu foști colegi și să vedem unde am ajuns fiecare.
Dezavantaje: În timp, fiecare își găsește drumul propriu și legăturile se estompează.
Această metodă este utilă prin deschiderea pe care o oferă pentru a verbaliza și a oglindi ceea ce lucrăm sau pentru recomandări la diverse joburi.
6. WordPress Meetup
Acesta este grupul unde am participat frecvent, m-am simțit confortabil la orice nivel profesional am fost, am dezvoltat relații care au rezistat în timp.
Aș vrea să mai particip, dar deocamdată nu se mai organizează în București.
7. WordCamp
Am participat ca voluntar la WordCamp Romania 2016, 2017, 2018 și este unul dintre evenimentele mele preferate. M-am simțit confortabil și apreciată la nivelul începător la care eram atunci. Am dezvoltat relații frumoase care s-au menținut ani la rând. Dintr-o interacțiune la un astfel de eveniment am fost recomandată pentru o poziție la Agency Boon care s-a dovedit o experiență foarte constructivă în cariera mea.
Am participat la WordCamp Europe în 2019 și mi-a plăcut foarte mult atmosfera (dar a fost și obositoare). Pe atunci nu mă simțeam confortabil să vorbesc în limba engleză. Am interacționat cu câteva persoane, dar relațiile nu s-au menținut în timp. De atunci mi-am promis că la următorul WordCamp voi vorbi fluent engleza, iar anul acesta m-am înscris ca voluntar la WordCamp Atena 2023.
8. Grupuri de Facebook
Particip în câteva grupuri de facebook unde activitatea este de calitate – cu subiecte de Web Design, WordPress, coaching de business sau doar legate de pasiunile mele. Este un timp bine investit, aflu informații valoroase, mă conectez cu oameni. Și am o colaborare bună obținută din aceste interacțini.
9. Grup de coaching pentru business în domeniu
Profitable Project Plan este un curs de un an pentru dezvoltarea business-ului ca web designer / web developer, susținut de Jennifer Bourn. Investiția este $2000 (poate fi plătită în 10 rate), accesul la materiale, întâlniri săptămânale și grup suport este nelimitat. Sunt interacțiuni de calitate, răspunsuri la orice problemă tehnică sau de business. Este de departe cea mai bună investiție pe care am făcut-o pentru business-ul meu, cu cele mai multe avantaje.
10. Parteneriate cu persoane de marketing, design, SEO, copyrighting
Cred că este una dintre metodele cele mai eficiente, cu rezultate pe termen lung. Important e să întânești persoanele potrivite cu aceleași principii, valori și servicii complementare pentru același tip de clienți.
(Lista rămâne deschisă și o voi actualiza pe măsură ce voi descoperi și alte experiențe utile, care aduc rezultate.)
Concluzii
Sună clișeistic, dar business-ul este cu oameni, pentru oameni. Ca introvert, prefer relațiile de calitate. Cred că există metode de networking în care fiecare ne simțim confortabil, și putem găsi interacțiuni care să ne ajute să ne dezvoltăm ca oameni și profesional. Important este să avem încredere în ceea ce oferim – uman și profesional. Calitatea business-ului depinde în mare măsură de relațiile pe care le dezvoltăm: cu noi înșine și cu cei din jur.