|

Cum să te urnești in fața unui proiect nou (web design)

Scriam cu ceva timp în urmă despre Regula de 5 secunde pentru a te urni din loc pe care am descoperit-o la Mel Robbins. Un timp a funcționat (mai ales când lucrurile sunt clare). Dar când următorul pas nu e chiar atât de clar, nu a funcționat.

Recent am citit cartea One Small Step Can Change Your Life de Robert Maurer PhD și am înțeles o idee importantă: atunci când nu reușim să facem ce ne-am propus cu toate intențiile și voința activate, de fapt este un pas prea mare de făcut pentru creier. Degeaba ne biciuim, ca procrastinăm… Nu merge.

Soluția?

  1. Gândește-te la cel mai mic pas posibil.
  2. Apoi scrie o lista de baby steps care împreună pot duce la ceva cu sens.
  3. Urmărește în listă dacă este vreun pas care produce rezistență. Înseamnă că este încă prea greu pentru creier. Sparge în pași și mai mici
  4. Estimează un timp pentru ficare pas mic și
  5. Treci și fă doar un pas mic.
  6. Continuă cu pașii mici zilnic, pe o perioadă lungă.

Așa ai învins rezistența. Așa ai păcălit liniștit creierul că se poate. Și treci peste blocaj.

Metoda se poate aplica pentru orice inițiativă mai mare sau mai mică

Aplic această metodă când încep un proiect nou. Fiecare proces nou este întâi mă entuziasmează, apoi mă sperie. Și amân să îl încep.

Odată scris, totul pare mult mai ușor pentru creier. Cel puțin la faza de development și lansare unde lucrurile sunt predictibile, lucrurile merg ușor. La faza de discovery & design, unde opțiunile sunt nelimitate, încă mai lucrez la îmbunătățirea procesului creativ.

Dacă ești la început de drum sau ai un proiect în care te-ai blocat, folosește metoda pașilor mici. Te va ajuta sigur să te urnești din loc.

 

Similar Posts