|

Esti developer si vrei sa inveti design?

Pentru mult timp am crezut că designul este ceva magic, rezervat doar artiștilor, care ține de inspirație și talent. Până când am descoperit că… mă înșelam.

  • web design înseamnă de fapt soluții creative de business, nu doar inspirație și talent
  • creativitatea are la bază un proces, un sistem, care ne ajută să ne orientăm mai ușor prin infinitele opțiuni pe care le avem la dispoziție.

M-am gândit să scriu despre câteva cursuri pe care le-am parcurs și mi-au folosit foarte mult și astfel să ofer o recomandare onestă pentru ce interesați. E plin internetul de liste și review-uri plătite și cu greu mai știi ce să alegi și cum să nu pici încă într-o capcană de marketing. Astăzi voi scrie despre Laura Elizabeth: Design Fundamentals și Eric Kennedy: LearnUIDesign.

  • Sunt cursuri dezvoltate independent, de către 2 designeri care au fost la început developeri, din pasiune pentru a da mai departe.
  • Sunt cursuri self-peaced (video-uri înregistrate) cu feedback pe grup de Facebook sau Slack.
  • Ambele cursuri sunt deschise în câteva perioade din an, așa încât să se formeze de studenți care să lucreze împreună și să intercționeze.
  • Ambele au o calitate video excepțională și oferă valoare, cum numai niște oameni cu adevărat pasionați pot să facă.
  • Ambele prezintă principii de design, structurate logic pe înțelesul developerilor.
  • Au 2 sau 3 variante de prețuri pentru acces la video sau acces la video + feedback.
  • Îți poți da seama de stilul fiecăruia din câteva sample-uri pe care le oferă prin abonare la newsletter.

Le-am parcurs în două perioade diferite, în 2020 și 2021. Pentru Design Fundamentals nu mai țin minte multe detalii, așa cum am reținut pentru UIDesign pe care l-am parcurs vara care a trecut.

Laura Elizabeth: Design Fundamentals

Cursul explică principii de bază, practice în web design pentru web developeri. De la organizarea conținutului și inspirație, layout, typography, culori, imagini, finisaje. Are secțiuni teoretice și practice (live design), cheatsheat-uri utile.

Din cursul asta am reținut o idee esențială: creează o colecție de site-uri, componente care te inspiră când nu ai nevoie! 

Mi-am notat o lista de tricks, dar sunt prea detaliate să le amintesc aici.

Prețul pornește de la $300 pentru acces la video-uri, resurse și acces la Slack (unde nu se întâmplă prea multe) și $500 pentru cîteva colecții în plus (icons, UI Components, illustrations)

Eric Kennedy: LearnUIDesign

Articolele de be blogul lui Eric Kennedy m-au convins că merită atenția. La un momendat aveam în bookmarks jumate din blogului lui. Uite un exemplu de articol în care găsești un mod foarte practic de a-ți îmbunătăți skill-urile de design: analiza de design, copywork, font database, mockup proiecte personale. Am făcut pentru un timp toate astea. Apoi mi-am dat seama că am nevoie de mai mult de atât și am cumpărat cursul și am parcurs o mare parte din el în 2 luni de vară.

Nu este un curs special pentru web developeri, dar poate fi util și developerilor interesați de design. Intră foarte mult în detalii.

Cursul e structurat pe 7 capitole: Introduction, Fundamentals of UI Design, Color, Typography, User Interface Components, Digital Platform & Paradigms, Comunicating Design.

Capitolele Fundamentals, Color & Typography sunt cele mai complexe. 2 screenshot-uri mai jos:

Cel mai mult mi-a plăcut pasiunea pe care o transmite Eric pentru Ui Design precum și logica din spatele fiecărei decizii de design. Totul e cât se poate de practic, cu o minte structurată de developer. Gândește totul la microdetalii și mă întreb câte vieți a trăit să ajungă să descopere singur principiile pe care le expune. Prezintă totul ca și cum ai avea alături un senior și ți-ar explica cum gândește. Un preview din curs poți vedea pe canalul lui de youtube.

Cursul are multe teme practice, gândite în așa fel să deprinzi anumite aspecte, după fiecare subcapitol. Sunt foarte utile pentru început. Feedback se oferă pe grup de către un mentor, dar concis.

Cea mai mare parte din curs folosește Figma (a fost început cu Sketch și acum reface totul cu Figma)

Prețul pornește de la pachetul Basic $995 pentru video și resurse, pachetul Full 1495$ pentru Basic + acces la grupul de slack și acces la sesiunile de redesign și $2495 care are în plus 5 ședințe 1:1 cu Eric.

Cum m-au ajutat aceste cursuri?

Pentru mine, aceste două cursuri au fost decisive într-o perioadă căutam să îmi dau seama dacă vreau să continui ca web developer sau ca web designer.

  • M-au ajutat să mă organizez, să îmi fac propriul sistem, ca să iau deciziile mai rapid.
  • Am înțeles că procesul de design este unul iterativ și e nevoie de multe trial & errors pentru a ajunge la o variantă bună.
  • Am văzut cum se lucrează ‘la case mari’, ce tool-uri folosesc designeri cu experiență.
  • M-a încurajat feedback-ul prietenos din grup.
  • Am învățat să răspund cu craj clientului la feedback sau idei, argumentând deciziile mele.
  • Mi-am îmbunătățit flow-ul de lucru.

Tentația mare a cursurilor e să stai ore în șir și să le urmărești cu gura căscată. Dar nu învățăm decât gândind cu creierul nostru un proiect cap-coadă, dezvoltând singuri soluții și îmbunătățind pas cu pas după feedback. Cred că un curs pe an e suficient să mă inspir de la un nou mentor, ca apoi să am timp să aplic ce am învățat în proiectele reale.

Dacă ți-au folosit aceste informații, sau ai găsit alte cursuri care merită atenția, aștept cu nerăbdare mesajul tău!

Similar Posts