Freelancing ca stil de viață
Au trecut aproape doi ani de când lucrez ca freelance web designer și pot să spun că îmi place stilul de viață pe care l-am creat pas cu pas. O viață bogată, cu bucurii sufletești, cu responsabilități, cu satisfacții și frustrări profesionale, cu oameni noi, cu prietenii frumoase, cu proiecte noi antrenante sau task-uri mici plicticoase. Toate la pachet. Am așternut câteva gânduri nu pentru că ar fi vreo aniversare, ci pentru că am simțit că s-au așezat toate pe un făgaș echilibrat.
Program
Eu funcționez bine după un program de rutină, nu lucrez după chef și inspirație. Programul meu de lucru mi l-am organizat după programul copilului școlar: 9-14 in prima parte a zilei, apoi după ora 18 cât încape. Nu e cel mai productiv program, dar astea sunt orele pe care mă pot baza. În pauza de la prânz aduc copilul de la școală sau îl duc la sport, fac cumpărături și alte drumuri administrative. Dacă e timpul frumos de o plimbare sau e ceva ce merită vizitat cu copilul, o strecor tot în orele astea.
Dacă am urgențe programate în orele de lucru (service, doctor, acte), recuperez orele pierdute seara târziu sau câteva ore în week-end. Dacă un proiect se lungește și e musai să îl predau într-o anumită zi, accept să lucrez „peste program” dar asemenea excese îmi dau peste cap responsabilitățile de mamă, mă seacă de energie și am nevoie de mult timp de recuperare după ce s-a încheiat urgența.
Cred că echilibrul lucru / relaxare este un aspect important care mă ajută pe termen lung. Sunt pasionată de ceea ce fac și focusată să livrez de calitate și la timp, așa încât am nevoie să îmi impun niște limite ferme. După programul de lucru, toată activitatea profesională o izolez în camera de lucru: acolo îmi las grijile, task-urile neterminate, acolo las telefonul, laptopul si accesul la net.
Am observat că activitatea profesională se desfășoară în sezoane / cicluri. E o perioadă favorabilă întâlnirilor și evenimentelor (septembrie octombrie, martie-mai). Înotul, întâlnirile cu prieteni, plimbările la shopping le las pentru week-end sau pentru perioadele cu activitate mai redusă.
Un mic secret de productivitate: task-urile casnice scurte de maxim 10 min. (rufe, puțină ordine sau ceva de gătit ultra-rapid) le strecor in pauze. E un timp bun când mă deconectez și am o altă perspectivă asupra a ceea ce am de făcut. De multe ori îmi vin idei sclipitoare în aceste pauze.
Sunt în permanentă observare și dezvoltare, în căutarea stilului meu de productivitate. La fiecare sfârșit de săptămână am un timp când analizez: ce a mers bine, ce mai poate fi îmbunătățit, așa încât să cresc pas cu pas.
Socializare
În general mă simt bine singură și îmi face bine liniștea. Sunt zile când îmi țiuie urechile de atâta liniște, dar le accept și știu că e timpul să mă încarc, pentru că vor veni și zile agitate.
Pentru o perioadă mi-am propus să ies minim o dată pe săptămână la diverse evenimente unde cunosc și discut cu oameni noi. În timp, am ajuns la 2 evenimente pe lună – unul dintre ele fiind întâlnirea lunară WordPress. Traficul din ce în ce mai aglomerat și programul de lecții mă provoacă să găsesc alte soluții de socializare.
Zilnic țin legătura cu 2-3 colegi/colege prin mesaje scurte: ce mai lucrăm? Ce am mai descoperit? Ce progrese am mai făcut?
Satisfacții
Mă bucur când văd cum se dezvoltă o idee de la prima discuție și până la un site în lucru. O văd cum crește sub ochii mei, văd schimbările în ochii clientului de la dezorientarea de la început la satisfacția de a-și vedea businessul online. Am lucrat cu multe persoane care și-au făcut site pentru prima dată și îmi place să îi ajut să se descopere în ei ceea ce îi avantajează să se promoveze online.
Obiectivul meu este, de fiecare dată, să ofer ceea ce își dorește clientul, să văd bucuria în ochii lui. Pentru fiecare site pun suflet și ofer mai mult decât web design, așa încât rezultatul să fie cu adevărat satisfăcător. Cred că am reușit, dovadă fiind recomandările care s-au întors la mine.
Ce îmi place la viața de freelancer?
Să lucrez în liniște, singură, să mă pot concentra numai la ceea ce am de făcut
Să îmi aleg clienții, să lucrez cu cei care au aceleași valori ca și mine.
Să pot să fiu alături de copil când are nevoie.
Să pot lucra de acasă și să evit orele de trafic aglomerat.
Ce îmi displace?
Să lucrez în timp ce a antenele „deschise” la canalele de comunicare: telefon, whatsapp, messenger.
Să mă ocup de aspectele administrative ale firmei
Nu pot să apreciez de fiecare dată timpul necesar și sunt nevoită să amân termenele limită
Îmi place stilul de viață liber, pe cont propriu și accept pachetul complet de avantaje și dezavantaje. Las aici o mostră din ceea ce înseamnă pentru mine activitatea pe cont propriu la sfârșit de an 2017 cu promisiunea să revin la fiecare sfârșit de an să completez cu ce am mai învățat și cum m-am dezvoltat.