Gutenberg – o nouă experiență în lumea WordPress

Ce este Gutenberg?
Pentru lumea WordPress, numele inventatorului tiparului reprezintă versiunea 5.0 a softului, un moment important în istoria celui mai folosit CMS. Lansarea oficială a avut loc în 6 decembrie și reprezintă o schimbare controversată în ecosistemul WP. Vizual, pentru utilizator se face trecerea de la editorul clasic de text la o nouă interfață cu builder, așa cum concurenții Squarespace sau Wix puteau face de mult timp. Dar schimbarea este mai mult decât atât, pentru că este o nouă abordare a dezvoltării acestui soft.

Mai mult decât un simplu editor…
Gutenberg se vrea a fi o experiență nouă în acord cu misiunea de bază a WordPress-ului: democratizarea publicării pe internet. O etapă de modernizare, atât pentru utilizatori, cât și pentru developeri.

  • pentru utilizatori se simplifică procesul de publicare cu layout-uri diferite (care până acum era posibil doar cu un builder instalat).
  • pentru dezvoltatori reprezintă o soluție de optimizare a construirii temelor, aducându-se la un numitor comun elementele diverse din ecosistemul WordPress (shortcodes, widgets, embeds, meta boxes, buildere).

Ce aduce nou Gutenberg pentru utilizatori?
De acum, editorul de text nu mai este un plugin opțional ci face parte din fisierele de bază (Core) ale WordPress. Adică: interfața pentru posturi/ pagini/ produse (sau alte Custom Posts) va fi editată cu builderul Gutenberg. Vechiul editor de text nu mai este activ! Cu acest nou builder, posturile (de orice tip) se editează cu ajutorul blocurilor: paragraf, heading, imagine, galerie, listă, audio etc. În partea din dreapta se păstrează opțiunile referitoare la Categorii, Etichete, Imagine reprezentativă în tabul Document și este adăugat un nou tab, Block unde se pot modifica ușor culorile, formatul de text, și se poate adăuga custom CSS specific pentru fiecare bloc.

Ce probleme pot apărea la update 5.0?
Unele teme sau pluginuri pot fi incompatibile cu noua versiune.

Important de știut: prin folosirea noului editor, fiecare articol construit cu vechiul editor este transformat într-un bloc compact. Acesta poate fi apoi spart în mai multe blocuri: listă, imagine, heading etc.

Acest editor apare și în posturile / paginile construite cu un alt builder instalat în site – fără opțiunea de schimbare – dacă nu este updatată tema sau nu este compatibilă cu Gutenberg. Deci este recomandată updatarea temei înainte de update-ul WordPress.
Înainte de update, se recomandă:

  • Verificarea pe pagina oficială a temei/ pluginului dacă sunt raportate anumite incompatibilități;
  • Backup la fisiere și baza de date înainte de update;
  • Update-ul să fie făcut întâi pe un mediu de testare și abia după aceea live.
  • Update-ul la versiunea 5.0 este important și nu poate fi amânat mult timp.

Ce soluții avem la îndemână?
Soluția cea mai simplă este instalarea pluginului Classic Editor. Înainte de versiunea 5.0, Gutenberg era un plugin pentru a face mai ușoară tranziția. Începând cu 5.0, editorul clasic poate fi accesat ca plugin. Până la momentul potrivit de compatibilitate, vechiul editor poate fi accesat cu pluginul oficial Classic Editor. Odată instalat, se restaurează vechiul editor. Simplu si sigur. Pe pagina oficială a pluginului, este promisă mentenanța până cel puțin în 2022 pentru ca să fie timp sufficient să se obișnuiască utilizatorii.

Mi s-a părut foarte echilibrată recomandarea Yoast: amânați update-ul până la o versiune ulterioară mai stabilă. Nu este update de securitate, deci site-ul este în siguranță din acest punct de vedere.
Experiența mea
Gutenberg este relativ prietenos, intuitiv și ușor de folosit pentru persoane tehnice sau cu experiență în lucrul cu builderele. Însă, comparat cu alte buildere dezvoltate de ani buni, este încă rudimentar și greoi. Pentru persoane neobișnuite cu schimbările tehnice poate părea derutant. Personal, l-am testat cât să scriu acest articol în cunoștință de cauză, dar am instalat imediat pluginul pentru editorul clasic pe care îl folosesc în continuare pentru articolele de blog.

Rămâne de văzut cum se va dezvolta în continuare și ce impact va avea această schimbare în comunitatea WordPress. Revin cu informații după o perioadă de teste, update-uri și documentare.

Referințe: Gutenberg Handbook

Similar Posts