|

Invata Web Design: 4 metode eficiente pentru a învăța să scrii cod

Dacă vrei să înveți web design, la o primă căutare pe net găsești tot felul de cursuri HTML/CSS sau WordPress.

Cursurile îți dau iluzia că poți orice REPEDE. Și este dureros de fals. Chiar dacă sunt practice, așa cum sunt cele mai multe cursuri de web design, lasă în urmă mari deamăgiri. Codul nu se învață repede! Și spun asta din propria experiență: în ultimii 6 ani, de cât mi-am schimbat cariera, am încercat toate felurile de cursuri posibile, de la cele de 12$ de pe Udemy și până la un Coding Bootcamp de mii de euro. Rezultatele au apărut după mult timp de practică.

Realitatea este că doar să copiezi cum fac alții nu e un proces complet de învățare. E doar o iluzie costisitoare de timp.

  • Un curs de tipul „monkey see, monkey do” e util până reușești să pui întrebări așa încât să continui singur.
  • Orice curs este inutil fără o perioadă consistentă de implementare.

Înainte de a da bani pe următorul curs, crezând că o să ajungi în X ore să fii ca trainerul pe care îl admiri, încearcă aceste 3 metode și vei vedea rezultate:

1. Transpune design în cod.

  • FrontEnd Mentor are mini-proiecte (challenges) gata pregătite cu design și fișiere html, doar să le implementezi.
  • Fă asta, timp de 3 luni, zilnic 1-3h, cu design din ce în ce mai complicat. Caută pe stackoverflow când nu știi, întreabă. 
  • Fă-ți cont în Git și încarcă-l acolo să vezi tu (dar și potențialul angajator) că lucrezi zilnic.

2. În același timp, dezvoltă-ți un proiect al tău care te entuziasmează până te poți mândri cu el.

  • Gândește-l ca un MVP (Minimum Viable Product). Poate fi site-ul de portofoliu sau alt proiect – important e să te entuziasmeze.
  • Fă un plan, pune-l în Trello pas cu pas, lucrează zilnic la el.
  • Investește timp (min 3 luni) doar în direcția asta, așa încât să vezi niște rezultate care îți dau aripi.
  • Spune-i unui prieten de proiectul tău și săptămânal ține-l la curent cu progresul tău. Pune în calendar discuția săptămânală.

3. Copywork

  • citește și scrie cod scris de alții să înțelegi modul lor de gândire. Începe cu proiecte mai simple, care să le înțelegi.

4. Învață pe alții

Cel mai eficient mod de a învața tu însuți e să îi înveți pe alții. În lecții particulare cu copii / începători sau în tutoriale scrise / video. Explicând de ce-urile, procesul de învățare este complex, se fac multe conexiuni în creier și rămîn mult timp.

BONUS: Nu în ultimul rând păstrează un jurnal cu ceea ce ai învățat, progresul pe care l-ai făcut zilnic (eu folosesc Google Docs). Uită-te săptămânal în urmă, fă un screenshot cu stadiul la care ai ajus și premiază-te! Așa învingi frustrarea că bați pasul pe loc și nu ajungi niciodată unde îți dorești. Focusează-te pe valoarea pe care o oferi, nu pe cât de mult mai ai de învățat!

Procesul de învățare pentru web design / web development este unul sinuos, complex, cu multe frustrări. Îmi doresc ca aceste idei să te ajute să evoluezi mai repede în drumul pe care ti l-ai ales și să îți găsești locul potrivit. Dacă ți-a fost util acest articol, dă-mi de veste pe mail hello@luminitaciobanu.ro așa încât să mă bucur că experiența mea a folosit cuiva. De asemenea, dacă ai întrebări, nu ezita să îmi scrii. Mult succes!

Similar Posts