Jurnal de productivitate (1)

Productivitatea este o preocupare constantă pentru mine. Citesc, aplic, observ, urmăresc, îmbunătățesc. M-am hătărât să scriu despre ceea ce descopăr și aplic construindu-mi propriul sistem de productivitate, ca să procesez eu însămi și să dau mai departe ceea ce mă pasionează de mult timp.

Anul acesta am citit  următoarele cărți (ebooks):

Apoi m-am oprit. Pentru că am găsit în sfârșit, la George Kao, ideea care îmi lipsea: productivitatea înseamnă un sistem de rutine. Autorul a prezentat amănunțit sistemul lui de rutine, am rezonat cu el, și apoi am început să îmi îmbunătățesc propriul sistem.

Sistemul ideal e specific fiecărei persoane și doar prin introspecție, ajustări și perseverență construim sistemul nostru care ne ajută să fim mai productivi. 

Așadar, de mai bine de o lună am încetat să mai citesc despre productivitate și m-am preocupat doar să îmbunătățesc propriul sistem cu ceea ce am citit până acum. Sistemul are la bază planificare + observare + evaluare

  • fiecare zi (pe parcurs și seara)
  • fiecare săptămână
  • fiecare lună
  • fiecare an.

Bullet Journal m-a ajutat să îmi formez deprinderea de planificare și evaluare. Iar aceeași deprindere de check-in permanent am găsit-o și la George Kao.

  • Observ și scriu: ce am planificat și ce am reușit.
  • Apoi mă întreb de ce mi-a luat atât? De ce am amânat? (Nu-mi ia mult timp evaluarea: zilnic, scriu instant după fiecare activitate profesională. La sfârșit de săptămână îmi aloc minim o oră de introspecție scrisă, să văd ce am mai progresat și ce ar putea fi îmbunătățit)

Time management înseamnă de fapt mind management, adică managementul emotiilor. Este ideea pe care am găsit-o la David Kadavy. E logic, dar nu mi-a picat fisa până nu am citit negru pe alb.

Dacă observ că amân mult timp o activitate, e clar că e o reținere în creier, nu e vorba doar de lipsa de voință. Poate e vorba de frică și am nevoie să lucrez cu frica sau să păcălesc creierul cu pași foarte mici ca să nu mai opună rezistență (vezi One Small Step de Robert Maurer).

Un alt truc legat de gestionarea emoțiilor: încep ziua / săptămâna cu ceva care e simplu și îmi aduce o satisfacție. Obțin un boost de energie care mă va susține toată ziua, și atunci când va fi mai greu.

Loop-urile deschise îngreunează procesorul. (Sunt în căutare de loop-uri deschise ca să le închid).

Productivitate nu înseamnă numai o listă lungă de activități care umple tot timpul unei zile. Înseamnă o viață echilibrată, cu timp de lucru și relaxare, înseamnă creștere care vine la pachet cu greșeli și rezultate. 

Similar Posts