|

Jurnal de productivitate (2)

Continui Jurnalul de productivitate cu ce am mai descoperit și îmbunătățit la propriul sistem de productivitate în ultima lună. Au fost 3 săptămâni de școală online și vacanță în care am avut timp să lucrez ore lungi și 2 săptămâni cu navetă către școală, în care am fost atentă să valorific timpul la maxim.

Ce-mi aduce bucurie azi?

Productivitatea are la bază o stare bună, așa că mi-am început zilele cu mantra ce-mi aduce bucurie azi? Dacă nu toate activitățile de pe listă îmi aduc bucurie, să fiu atentă la ce mă energizează și mă încarcă. Și să includ în fiecare zi activități care îmi aduc bucurie.

Mișcare zilnică

O mare realizare pentru e mine e că am inclus mișcarea în program: alergat intens dimineata 30min pe bandă și plimbare cu câinele seara 30-40min. Din experiența asta am învățat că voința nu e suficientă pentru a mă urni din loc. Regula de 5 secunde nu a funcționat aici. Am avut nevoie de inspirație ca o scânteie pentru start.

Cum mă ajută mișcarea să fiu mai productivă? 

  • După o sesiune intensă de alergat, pornesc la lucru cu satisfacția că am reușit ceva greu de făcut, am mintea limpede și energie pentru lucru
  • Plimbarea de seară mă ajută să pun ordine în gânduri și să îmi pregătesc mintea pentru un somn odihnitor

Organizarea gândurilor cu creionul în mână

Luna trecută am implementat Todo-ist  și mi-am dat seama pe parcurs că nu mi-e la îndemână pentru toate tipurile de activități. Este foarte util ca reminder pentru activități repetitive (integrat cu Google Calendar).

Pentru activități zilnice care implică procese de gândire mai complexe, creionul pe hârtie e cea mai eficientă metodă. Gândesc mai clar și sunt mult mai organizată și conștientă de ceea ce am de făcut și rețin mai mult timp. Nu sunt adepta agendei pentru liste: pentru fiecare zi folosesc o foaie nouă, albă, ca să nu se învălmășească gândurile inutile din zilele precedente. Iar pe cele scrise le arunc.

În aceeași direcție, am continuat desenul ca mod de liniștire și organizare a creierului.

Deep work

Căștile pe urechi – fără sunet – le folosesc ca gest asociat cu productivitatea:

  • când vreau să nu fiu deranjată de familie și
  • când vreau să mă adun și să intru în deep work.

Am observat că rezist până la 4h de lucru neîntrerupt deep work, fără telefon, notificări – doar lucru intens.

Accountability buddy

Spun unui (unei) prieten(e)  ce vreau să fac, fără presiune. Încurajarea verbală din partea lui (ei) + responsbilitatea pe care mi-o asum când spun că fac, dau rezultate. Am citit că există chiar o aplicație pentru acceastă practică eficientă, FocusMate, dar pentru proiecte lungi nu îmi e de folos la fel ca o discuție cu un(o) prietenă.

Doza de inspirație

Seria Jurnal de productivitate

Similar Posts