|

Nikolai Bain: Successful Web Design Freelancing

Am cumpărat recent mini-cursul lui Nikolai Bain: Successful Web Design Business și notez aici câteva idei cu care am rezonat:

1. Freelancing-ul are mai multe etape, cu challenge-uri diferite, pe care nu le poți evita:

  • Start: cel mai mare challenge e să dezvolți un portofoliu și să strângi primele testimoniale. Lucrează la proiecte proprii pentru a înțelege ce proiecte își place să faci, ce ți se potrivește și în ce direcție ai vrea să te dezvolți.
  • Building momentum: când ai câteva proiecte și testimoniale. Provocarea acestei etape este să crești prețurile. Strategia cea mai eficientă pentru a lucra la preț din ce în ce mai bun e să te nișezi, să te specializezi într-o industrie sau în într-o tehnologie. Specializarea este cheia succesului în freelancing, pentru că permite să creezi un sistem eficient de lucru.
  • Thriving: La acest nivel, nu trebuie să mai cauți clienți, pentru că ei vin către tine. E momentul când începi să devolți conținut, produse pentru un venit pasiv. E momentul când spui mai mult NU, decât DA.

Cum treci de la o etapă la alta în câțiva ani? Cu perseverență și consecvență.

2. Freelancing full-time nu înseamnă doar lucru pentru client. Lucru pentru client ar trebui să nu ia mai mult de 3 sferturi din timp. Restul timpului?

  • Cursuri online pentru dezvoltarea skill-urilor
  • Creare conținut (video, blog tutorials)
  • Creare produse (templates) pe care le poți vinde
  • Crează resurse free, pluginuri
  • mesaje outreach pentru clienți noi

3. Pentru a fii un freelancer de succes, ai nevoie să descoperi ce îți face plăcere să faci și ce faci cel mai bine. Nu toate metodele sunt valabile pentru oricine. Alege doar ce ți se potrivește și rezonează cu stilul tău.

4. Portfolio website: folosește doar proiecte care vrei să continui, nu ce ai făcut și nu vrei să mai faci. Dacă nu ai nimic în portofoliu din ce vrei să faci, lucrează la proiecte proprii care să atragă clienții pe care îi dorești.

5. De ce e gata clientul să plătească mai mult? Pentru că vede proiecte cu care rezonează, pentru că vede recomandări, pentru că are nevoie de soluții testate.

6. Dezvoltă-ți un sistem și perfecționează-l ca să fie eficient ca business (ex. McDonald nu face cei mai buni hamburgeri, dar este business-ul cel mai bun de hamburgeri).

7. Proposal: oferă-i clientului 3 opțiuni din care să aleagă, așa încât să te compare cu tine, nu cu alți freelanceri sau cu agenții.

8. Cărți recomandate despre freelancing: Design is a job by Robert Monteiro, Rework de Jason Fried, Making a living without a job de Barbara Winter

Cursul e rapid și eficient. Spre deosebire de un articol scris, preentarea video transmite și emoția și pasiunea instructorului. Nikolai Bain m-a inspirat prin profesionalism, strategie și consevență. Din ideile pe care le-am găsit în acest curs, vreau să le aplic pe site-ul lumiciobanu.com

Similar Posts