|

Pluginuri WordPress utile pentru un site de prezentare

Dacă ai nevoie de un site de prezentare și ai nevoie de puțină inspirație în oaceanul de pluginuri, am pregătit o selecție de bază din care să te inspiri. Majoritatea sunt gratuite și se găsesc în WordPress Repository. Voi actualiza lista din când în când după experiența acumulată.

Înainte de a vorbi despre pluginuri, alegerea temei este importantă pentru stabilitate, securitate, compatibilitate, viteza de încărcare, suport – gândite pe termen lung. După multe căutări, m-am oprit la Astra Premium. Este o temă care se încarcă ușor și permite folosirea mai multor pluginuri fără să afecteze mult viteza de încărcare a site-ului. (Site-ul acesta este construit cu Astra Premium și are 12 pluginuri active)

1. Basic

Page Builder este important ca și tema. Între temă și builder e nevoie de un mariaj bun, ca designul să arate bine și să nu te trezești încuiat într-un sistem încărcat inutil. Elementor (free) este builderul la care m-am oprimit în ultimii ani și îl prefer pentru site-urile de mici dimensiuni (+ Custom CSS unde e cazul, pentru design). Are bug-uri, dar parcă nu așa multe ca altele. Varianta free oferă cele mai multe features comparativ cu alte buildere, iar viteza este rezonabilă. Pentru site-urile / business-urile mai mari, recomand Elementor Pro, pentru că are mai multe opțiuni de gestionat layout-urile pe un număr mai mare de pagini.

Dar Gutenberg, builderul nativ al WordPress? E suficient doar pentru un design simplu și îl consider încă e prea puțin dezvoltat pentru un parteneriat pe termen lung. Astra are câteva demo-uri atractive care dau o impresie bună vizuală, prin imaginile folosite. L-aș folosi pentru landing page, dar nu pentru un site pe care îl proiectez pe termen lung.

Classic Editor & Classic Widgets le instalez pentru că interfața cu noul Gutenberg nu e prietenoasă pentru un utilizator neobișnuit cu WordPress.

2. Utilities

  • Pentru SEO prefer mai degrabă SEO Press decât Yoast pentru ce oferă gratuit și pentru interfață.
  • Yoast Duplicate Post e nelipsit pentru duplicarea posturilor / paginilor / orice fel de custom post / blocuri / șabloane. Îl activez doar când am nevoie
  • Redirection pentru redirecționări în cazul unui site vechi care are URL-uri diferite de noul site.
  • WP Maintenance Mode pentru coming soon page sau perioade scurte de mentenanță (update-uri)
  • LiteSpeed Cache – plugin de cache. Pentru site-urile cu teme greoaie nu se văd îmbunătățiri majore cu acest plugin, WP Rocket e soluția premium.
  • Safe SVG e util pentru folosirea fisierelor vectoriale SVG (are inclusa si functia de sanitize, dar restrictionarea userilor care pot incarca se poate face doar cu Pro)
  • All-in-One Wp Migration pentru backup & migrari. E gratuit până la 500MB (cu un addon inclus)
  • WPForms Lite
  • MC4WP: MailChimp for WordPress
  • Popup Builder / Popup Maker

3. Dev

Când folosesc un plugin și când folosesc custom code?

Orice funcționalitate adăugată în funcțions.php echivalează cu un plugin. Dacă am nevoie de o funcție simplă, adaug cod. Orice cod adăugat manual trebuie gândit pe termen lung – cum va interacționa la viitoare update-uri, care vor fi costurile (timp & energie) de întreținere.

Economia de resurse a site-ului e importantă, dar am învedere peace of mind pe termen lung!

Când am nevoie de economie de timp și știu că nu îngreunez cu cod inutil site-ul aleg să nu inventez roata, si folosesc o solutie testată și stabilă în timp (plugin). 

 

Similar Posts