Cauți resurse foto gratuite pentru site-ul tău?

Imaginile de calitate fac diferența între un site profesinist și unul mediocru. Unde putem găsi resurse foto premium gratuite sau la prețuri accesibile? La o simplă căutare pe google „free images” se găsesc o mulțime de site-uri.

De-a lungul timpului am adunat o listă lungă. Însă am observant că e ineficient să caut în multe site-uri, așa că le-am ales aici pe cele mai utilizate, mai interesante sau accesibile.

Pexels.com, pixabay.com, unsplash.com sunt primele pe lista mea de fiecare dată când caut fotografii. Toate trei sunt resursă bună pentru fotografii inspiraționale, din natură, pentru background-uri sau header-e. Site-urile sunt ușor de explorat prin funcția de căutare și prin colecțiile accesibile. Fotografiile se pot descărca fără cont și pot fi folosite în scop comercial sau personal.

Pickjumbo.comeste colecție mare de fotografii, împărțite pe colecții: tehnologie, natură, fashion care pot fi folosite cu scop commercial sau personal.

Designerspics.com este un site creat de web designerul Joshua John, cu scopul de a oferi resurse utile pentru site-uri.

Pe funycrave.com, Igor Ovsyannykov oferă fotografii sau pachete de fotografii la cerere – gratuite sau cu prețuri între 9 și 19$ pentru a susține mai departe proiectul. Aici mi-a plăcut ideea de colecții.

Pentru cei care au site cu conținut în zona food, foodiesfeed.com este tot ce le trebuie. Peste 1000 de fotografii expresive, de foarte bună calitate.

Si dreamstime.com are fotografii gratuite, printre cele pătite, pentru o mulțime de categorii. Se descarcă doar cu cont. La ei mi-a plăcut promoția prin care oferă primele fotografii premium la un preț modic.

Pe site-ul freedigitalphotos.net găsiți multe fotografii, dar sunt gratuite la dimensiuni reduse. Pentru a le descărca la dimensiuni mari și pentru a le folosi fără atribuire, trebuie plătite, dar prețul este rezonabil.

FreeImages.com conține o galerie generoasă de fotografii (300 000), ușor accesibile prin funcția de căutare. Numai că procesul de descărcare e îngreunat de înscrierea în site. Merită efortul.

GettyImages, un site foarte renumit pentru fotografiile premium, oferă de curând o opțiune – embeded –  care permite folosirea gratuită a fotografiilor pentru blog-uri sau site-uri necomerciale. Detalii aici. Atenție la termeni și condiții.

Un pont final: AdobeStock oferă 10 foto gratuite pentru un cont trial, pentru o perioadă limită (o lună). Atenție, cere folosirea un card. Si daca nu este dezactivat membership-ul după perioada limită, plata se face automat. Și după dezactivarea contului, se păstrează dreptul de utilizare.
Adevărul despre fotografiile gratuite
Fotografiile gratuite, ca de altfel orice produs digital gratuit, sunt oferite cu scopul de a le promova pe cele plătite sau de a promva fotograful care le-a creat. Când cauți fotografii gratuite, ține cont și de aceste aspecte:

  1. sunt folosite și pentru mlte alte site-uri, deci site-ul tău nu va avea un conținut vizual original.
  2. cele mai multe sunt din natură, inspiraționale sau utile pentru background, header, pentru a seta atmosfera site-ului.
  3. e greu imposibil de găsit un grup de fotografii de business, sau pentru o anumită nișă, în același stil – ca focus, paletă cromatică, încadrare, cu personaje care se potrivesc cu publicul țintă al site-ului. În acest caz, sunt recomandate fotografiile plătite sau o ședință foto personalizată realizată de un fotograf profesionist.
  4. Sunt utile mai degrabă pentru articole de blog, decât pentru paginile principale ale site-ului.

Pentru site-ul meu, eu am folosit:

  • Fotografii realizate în studio de către un fotograf profesionist. Detalii aici
  • Capturi de ecran pentru portofoliu
  • Pentru blog am folosit icon-uri sugestive și minimaliste, pentru ca și blogul să aibă un aspect unitar, la fel cu restul site-ului. În cazul acestui blog, conținutul este mai important decât imaginea reprezentativă.

Recomandarea mea finală este următoarea: pentru un site care să exprime cât mai autentic brandul, fotografiile gratuite nu sunt indicate. Poate, doar la articolele de blog. Pentru a obține o imagine originală pentru business-ul tău, cât mai aproape de realitate, recomand fotografii premium sau o ședință foto cu un fotograf profesionist.

Scroll to Top