Serviciul de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro

Începând cu 1 martie 2018, domeniile .ro se vor înregistra pe o perioadă limitată (1 an -10 ani), conform  Registrarului Român de domenii .ro, rotld.ro. 

Până la această dată, domeniile .ro erau achiziționate „pe viață” / pe 10 ani – spre deosebire de domeniile .com sau .eu plătite anual – pentru că nu e era reglementată legislația.

Pentru domeniile achiziționate înainte de 1 martie 2018, taxa se calculează pentru 5 ani.

Toate domeniile înregistrate înainte de 1 martie 2013 vor expira la 1 iunie 2018, după care vor rămâne în așteptare timp de 3 luni, timp în care nu vor putea fi folosite, decât după ce a fost achitată taxa de mentenanță pentru 1 an.

Care este taxa anuală pentru un domeniu .ro? Pentru domeniile care sunt administrate de către ICI Registrar (ROTLD), prețul epntru mentenanță anuală este de 12 eur + TVA. Valoarea tarifului anual este mai mică la registrarii parteneri (furnizori de hosting), în jur de 10 euro.

Unde pot verifica data de expirare a domeniului meu? Data pe expirare, precum și date legate de hosting, poate fi verificată la rotld.ro/whois.

Cum aflu care sunt domeniile mele?  Pentru cei care au mai multe domenii și vor să afle detalii despre ele, pot accesa  lista domeniilor după adresa de mail cu care a fost înregistrată pe rotld.ro – Utile. În cazul în care emailul nu mai este valabil, sau nu mai știi cu ce email ai înregistrat domeniul, rotld oferă contracost, serviciul de căutare a domeniilor pentru același proprietar. Pretul este de 100 eur + TVA pentru căutarea a 1-10 domenii.

Ce se întâmplă cu domeniile neplătite? Pentru domeniile pentru care nu a fost plătită contravaloarea anuală pentru mentenanță va rămâne în așteptare timp de 90 de zile (timp în care  nu va putea fi folosit), după care va fi șters în mod automat.

Sursa: rotld.ro

Scroll to Top