Squarespace vs WordPress
Am avut ocazia să lucrez la începutul anului pentru un ONG care a dorit un site construit cu Squarespace. Am acceptat proiectul, cu scopul de a cunoaște mai bine această platformă, știind că este un concurent important pentru WordPress.
Squarespace este un site builder cu hosting inclus, un tool de web design accesibil persoanelor cu mai puțină experiență tehnică, care vor să aibă un site funcțional repede. Principala diferență față de WordPress: fără grija update-urilor! Și WordPres.com are un produs asemănător, dar cu template-uri mai puțin atractive decât Squarespace.
Squarespace pentru non-techie
Pentru etapa de început a unui business este, recomand această platformă. E o platformă prietenoasă pentru persoane fără experiență tehnică, care oferă un suport valoros atunci când nu știi exact încotro, dar ai nevoie urgentă de un site.
- Template-urile sunt atractive, dar simple, ultraminimaliste.
- Fiecare template vine cu un set de culori, fonturi și block-uri de conținut care pot fi modificate.
- Pentru a construi alte block-uri, sunt accesibile câteva opțiuni, din care poți alege după preferințe.
- Blocurile sunt extrem de simple, pozele reprezintă efectul cel mai mare. Fără poze cadrate bine și expresive, site-ul nu va spune prea multe.
- Hostingul este inclus pe baza unui preț lunar.
- Pachetul basic de hosting oferă puține funcționalități, iar prețul este relativ mare pentru ceea ce oferă (comparativ cu self-Hosted WordPress).
În concluzie, pentru cine are nevoie de un site de prezentare rapid, fără multe pretenții și vrea să stea fără griji pe termen lung, Squarespace este opțiunea perfectă.
Squarespace pentru web designer
Avantaje:
Stilurile se modifică ușor, pe tot site-ul. Comparativ cu WordPress, e o treabă simplă.
Dezavantaje:
Dacă vrei să transformi un template și block-urile din care sunt alcătuite, după un design propriu, încep durerile de cap. Mi-a luat vreo 2 zile să înțeleg cum sunt gândite paginile și builderul.
- Simple modificări de CSS nu pot fi gândite ca sistem pentru un site mare, pentru că trebuie targetat ID-ul block-ului. Pentru a simplifica targetarea, se folosește o extensie Chrome Squarespace Collection/Block Identifier
2. Pentru adăuga custom code (CSS mai complex, JavaScript, iframe), e necesar pachetul Business (18$ / lună, plata anuală).
3. Cel mai enervant lucru: când lucrezi builder, odată ce ai dat SAVE, nu mai poți da Undo. Pentru orice modificare, întâi duplicam block-ul ca sa îl am de rezervă, după care făceam modificări. Frustrant!
4. Modul cum sunt gândite coloanele e total neintuitiv
5. Update-urile aduc modificări neașteptate carecreează confuzie pentru developer.
Inițial, timpul de lucru planificat pentru un site de prezentare simplu ONG a fost 5 zile. Dar cu timpul de înțelegere a sistemului și implementarea greoaie, s-a lungit mult mai mult.
În concluzie
Probabil că pentru un developer specializat în Squarespace, toate frustrările pe care le-am întâmpinat eu sunt nesemnificative. Dar experiența cu acest site nu mi-a dat motive să mă testez mai mult. Dimpotrivă, m-a convins că Squarespace nu merită atenția ca developer, ci doar ca simplu utilizator care are nevoie de un site stabil, rapid.
Site-ul de prezentare realizat cu Squarespace se poate vedea aici.