To Facebook or not to Facebook. Despre cum să fii productiv, dar să nu rămâi deconectat de lume

Îmi place să productivă și focusată pe rezultate, așa că relația mea cu Facebook-ul a fost una de simplă coabitare și minimă conectare. Ca să reduc dependența de feed-ul interminabil m-am dezabonat încet-încet de la toți prietenii și de la toate paginile pe care le urmăream. Credeți că poate fi feed-ul vreodată gol? Nu. Am văzut de puține ori mesajul „no new message in your feed”, dar de cele mai multe ori apar pagini recomandate la care nu poți da Unfollow.

De când cu pandemia, îmi făcusem obiceiul să intru direct pe câteva conturi ale unor persoane în care aveam încredere pentru știri, dar când am observat că am început să le caut compulsiv, m-am hotărât să iau o pauză de la Facebook și am dezactivat contul pentru 6 luni. 

Ce am observat?

În timp s-a diminuat dorința de a afla ceva nou, am fost ruptă de realitate și m-am focusat mai mult pe citit. Pe atunci lucram cu program full-time, iar part-time ajutam copila pentru evaluarea națională. A fost o perioadă cu un focus foarte bun și nu am sințit lipsa facebook-ului din viața mea.

Odată și emoțiile examenelor s-au dus, în contextul în care stăm numai acasă, am început să mă întreb cum să mă reconectez cu oamenii?

Am căutat înâi pe LinkedIn. Dar repede am observat ca feed-ul este umplut doar conversații aride sau inspiraționale, mai mult între HR-i, Influenceri care vorbesc pentru gură-cască. Nu am găsit ce aveam nevoie.

Am rezactivat contul de Facebook după 6 luni. De fapt, vroiam să urmăresc activitatea din două grupuri de Web Design și Freelancing. Am acceptat cu greu că doar aici se întâlnește lumea.

Din prima m-a izbit schimbarea de layout și un mare haos, ca într-un bazar. Multe dintre dezactivările mele au fost anulate.

Cum să fiu focusată, dar să mă și conectez puțin cu oameni?

Mi-am impus următoarele reguli:

  1. Pot intra doar pe laptop, doar după ce termin ce am de lucru, sau puțin, în week-end. Ce înseamnă puțin? Max 15min cu timer pornit.  
  2. Pe telefon nu am instalată aplicația și am schimbat parola ca să nu pot intra din browser. E prea complicată să o țin minte si accesul e destul de anevoios, așa că impulsul de moment a fost învins. S-a format reflexul și nu mai reprezintă un interes.
  3. M-am dezabonat în timp toate notificările, cu foarte puține excepții: oameni care mă inspiră și au posturi care îmi dau un boost de energie dacă le văd (Tom Bilyeu este unul dintre ei). Altfel, a că feedul meu e din nou aproape gol și nu-mi creează dependență. Am găsit la un moment un citat care mi-am plăcut mult și-l adaug aici, să nu se piardă: „When you choose who to follow on Facebook, you are choosing your future thoughts” (BecomingMinimalist)
  4. Urmăresc activitatea numai pe câteva grupuri ca să mă conectez cu oameni ca mine, sau pentru idei legate de mediul profesional.
  5. Ca să găsesc ușor grupurile, le-am păstrat doar pe cele care sunt relevante pentru mine acum – sunt 5 acum! Din restul, am ieșit fără regrete.
  6. Nu postez ca să nu atrag atenția și să stârnesc mecanismele de dependență (ce a scris X, câte like-uri am primit?)
  7. Comentez doar în grupuri, când am ceva de zis care are valoare.
  8. Mi-am anunțat prietenii apropiați că nu sunt activă pe facebook și intru foarte rar pe messenger.
  9. Discutiile pe facebook messanger l-am pastrat doar pentru persoanele din grupurile din care fac parte și intru la sfarsitul zilei doar sa vad daca e vreun mesaj relevant.

Cu sau fără Facebook?

Deocamdată Facebook e singurul loc unde pot găsi oameni cu aceleași preocupări. Oricât am căutat peLinkedIn, bloguri, slack, nu am găsit aceeași dinamică. Atâta timp cât nu creează dependență, cred că este un tool util de conectare.

Similar Posts