WordCamp București 2018

Și anul acesta am participat la o nouă ediție WordCamp care a avut loc în 27-28 octombrie. Ca de obicei, cele două zile au fost foarte intense și captivante, cu prezentări, networking, inspirație, conexiuni, prieteni și voie bună. Prezentările au fost practice, tehnice sau inspiraționale, amuzante pe alocuri, cu topicuri utile pentru business sau cu recomandări practice legate de WordPress: develpment, GDPR, social media, SEO, AMP, Gutenberg, Kubernetes.
Câteva cifre relevante:

  • 200 de participanți pasionați de WordPress
  • 16 speakeri, reprezentând 14 țări.
  • 11 organizatori și 11 voluntari s-au implicat în organizarea evenimentului
  • WordCamp București a fost susținut cu ajutorul a 16 sponsori.

Un eveniment memorabil, de mare amploare, care oglindește pulsul comunității WordPress din România.

Ca în fiecare an, am participat ca voluntar, pentru că îmi place să mă implic în această comunitate.

Câteva idei de la prezentările care mi-au reținut atenția
How to find peace and change the world a fost o prezentare inspirațională, neașteptată pentru un eveniment dedicat WordPress-ului. Emanuel Blagonic a prezentat valorile și principiile sale de viață care îl ajută să împletească armonios profesia cu familia, activitățile tehnice cu cele dedicate sufletului și astfel, ca om integru, să inspiri schimbarea în lume. Câteva idei care ne-au reamintit ca dincolo de business suntem oameni. Câteva idei:

Familia pe primul plan

Învață din greșeli

Părăsește zona de confort și extinde-ți limitele

Ajută-te pe tine întâi pentru a putea să-i ajuți pe ceilalți

Dăruiește necondiționat

Nu renunța niciodată

Automatic WordPress Operations with Kubernetes a fost prezentarea lui Călin Don, Presslabs. Mărturisesc că nu am aflat de tehnologia Kubernetes până la această prezentare și m-am documentat ulterior. Kubernetes este o platformă extensibilă portabilă open-source folosită pentru automatizarea, scalarea și managementul aplicațiilor. WordPress este renumit pentru faimoasa instalare de 5 minute. Dar ce facem în cazul în care avem nevoie de 10 sau 100 de instalări? Cum se upgradează și cum se rezolvă eventualele erori? Kubernetes este tehnologia care poate fi folosită pentru procesul de automatizare a etapelor de dezvoltare ale site-urilor dezvoltate cu WordPress: Deploying & Upgrading, Scalare, Backup, Monitorizare și alerte, Securitate. O idee care mi-a plăcut: Back-up-ul nu este real decât dacă poate fi restaurat.

AMP is getting faster a fost prezentarea lui Yanick Gaultier în care a vorbit despre beneficiile utilizării versiunii AMP (Accelerate Mobile Pages) pentru site-uri (SEO & viteză). AMP este tehnologia dezvoltată de Google în colaborare Twitter, Pinterest, LinkedIn și WordPRess prin care se implementează o versiune foarte simplificată a unui site, cu scopul de a se încărca cât mai rapid. Pentru WordPress se implementează cu un plugin, de ex. weeblrAMP. Multe detalii despre AMP:

ampproject.org este site-ul oficial,

ampbyexample.com conține exemple concrete de implementare

Mi-a rămas în minte prezentarea lui Horia Neagu – WordPress & SEO – At Long Last Love – prin imaginile originale folosite în  prezentare.

Ideea principală: SEO e mai mult decât instalarea pluginului Yoast și punctul verde care îți confirmă că ai folosit cuvintele cheie. Foarte importante: optimizare viteză, optimizare imagini și optimizare cod.

Alege pluginurile așa încât să te ajute și din punct de vedere SEO și evită-le pe cele care solicită multe resurse:

De evitat: WPBakery Plugin și Revolution Slider

În loc de Broken link, recomandă Screaming Frog

În loc de Contact Form 7, recomandă Caldera Forms

În loc de embed FB page, folosește Follow us link/badge.

Lista completă a prezentărilor o puteți urmări pe site-ul oficial, iar pe Olivian.ro, găsiți note și fotografii de la eveniment cu slide-urile de la (aproape) toate prezentările.

Întâlnirile WordCamp au un vibe pozitiv unic și antrenant care mă încarcă pentru mult timp. Pasiunea pentru WordPress este absolut contagioasă. Unde te uiți în jur, găsești un zâmbet, un răspuns, o mână prietenoasă, o idee, o persoană care inspiră, un sfat tehnic dat cu generozitate. La WordCamp nu am văzut pe nimeni să schimbe cărți de vizite. Însă aici se leagă prietenii care trec de multe ori de granițele profesionale.

Aștept cu nerăbdare următoarea ediție!

 

Similar Posts