WordCamp EU 2021

Si anul acesta WordCamp Europa a fost online (7-9 iunie), gratuit. A fost interactiv, prietenos, mult îmbunătățit față de anul trecut. Mi-a plăcut sistemul virtual care a susținut comunitatea prin interacțiuni și spații de discuții. E adevărat că a lipsit energia de la evenimentul live, dar a fost o ocazie bună pentru a mai afla noutăți din lumea WordPress. Au fost 3 zile cu prezentari, workshop-uri, discuții timp de aproximativ 5h în fiecare zi, pe 2 track-uri distincte. Track-ul 2 a fost dedicat workshopurilor utile pentru a contribui ca voluntar WordPress. Prezentările au fost disponibile pentru oricine prin youtube streaming, dar interacțiunile au fost posibile doar pentru cei care s-au înscris dinainte de începerea evenimentului. Am participat la câteva prezentări și am lăsat mai jos câteva comentarii și informații adunate succint:

How to Start Designing for WordPress, Javier Arce (Product Designer @ Automattic)

A prezentat procesul de design in Figma pentru a fi contributor in echipa de Design: cum sunt structurate fisierele in Figma si cum lucreaza echipa de contributors, urmând WordPress Design Conventions. 

Este un proces util de adoptat, iar Figma merită toate atenția pentru facilitățile pe care le oferă ca tool gratis de prototyping. 

Photography in web design, Scott Fisk @ Stamford University

M-a atras titlul, dar am fost dezamăgită. 10 minute de fotografii din colecția personală care nu ar putea fi folosite pe niciun website, în afară de unul de documentare. Câteva idei utile:

  • Alege imagini cu un puternic impact emoțional
  • Alege imagini în acțiune
  • Ferește-te de fotografii de stock, ca sunt prea generice.
  • Folosește imagini mari ca suport pentru text 

Master Your Productivity Today, Michelle Forsyth, Step Step Pick

  • Cât mai puține meeting-uri
  • Pune pauze în agendă
  • Programează time blocks  pentru activități specifice pentru a obține control asupra timpului: citit emailuri, dedicat unui anumit tip de proiecte
  • Maximizează-ți eficiența: 1. Prioritizează 2. Dedică timpul cel mai bun pentru proiectul cel mai dficil
  • Respectă-ți corpul: relaxează-te, reîncarcăți bateriile

Full Site Editing (panel) a adus în atenție un concept nou în WordPress, care care va fi adoptat odată cu versiunea 5.8 – documentatia oficiala aici

FSE este al doilea pas din procesul de dezvoltare WP cu builderul Gutenberg. 

  • Primul pas a fost implementarea blocurilor pentru editarea conținutului. 
  • Full Site Editing este a doua fază – o colecție de mai multe funcționalități care permite editarea întregului site dintr-un singur loc. 
  • A treia fază va fi editarea colaborativă a conținutului,
  • Ultima etapă va aduce suport multilanguage.

Ce problemă rezolvă de fapt această nouă funcționalitate adaugată în core WP? 

Ideea este de a centraliza toate modificările dintr-un singur loc, ca să fie ușor accesibil pentru utilizator. Astfel, se dorește ca WordPress să ofere o experiență mai bună și mai mult control utilizatorului non-tehnic – publicul țință. Să nu amețească, nevoit să caute prin Customizer, Pagini, Posts ce are de modificat în header footer, posts & pages. În felul acesta, WordPress va fi mai accesibil, fiind apropiat de Wix & Webflow competitori în drag-and-drop marketplace. Acest pas important în dezvoltarea WordPress-ului va oferi accesibilitate și libertate pentru noi categorii de clienți, fără să aibă nevoie de un administrator pentru modificări de bază. 

Panelul a fost susținut de promotori entuziaști ai Gutenberg, care au scos în evidență doar părțile bună ale acestei modificări importante. Mă întreb dacă această paletă largă de noi posibilități aduse odată cu noul Gutenberg nu va da bătăi de cap în plus la update-uri… Realitatea din piață este că producătorii de teme sunt reținuți față de Gutebnerg: la 2 ani după apariția lui, un mare procent nu oferă custom blocks.

The Future of Theme Development  a fost un alt panel, între developeri (2 de la Automattic) despre business-ul cu teme WordPress în contextul versiunii noi Full Site Editing. Discuția a fost oarecum statică și doar într-o direcție, cu ‘ce ar trebui’ să facă cei care dezvoltă teme. Prezența clientului și a business owner-ului ar fi făcut dezbaterea mai captivantă. 

People don’t buy themes, they buy designs and some functionalities!

Conversation with Matt am ascultat mai mult la volan. Mi-a plăcut tonul vizionar, prietenos de discuție a lui Matt Mullenweg cu 2 developeri. Au vorbit despre Guttenberg, despre WordPress în contextul pieței, despre progresele care le-au făcut WordpPress de-a lungul timpului pentru democratizarea codului.

Programul prezentarilor de la WordCamp EU 2021 

Prezentările pot fi găsite pe youtube: ziua 1 track 1 track 2 | ziua 2 track 1 track 2 | ziua 3 track 1 track 2

Similar Posts